Edebiyat Nedir?
Edebiyatın ne olduğunu anlayabilmek için onun, dilden,konuşma ve düzyazı dilinden farklı olan yanlarını ortaya koymak gereklidir.
Konuşma ve düzyazı dilinde,dil bir araç,sözcükleri kullanmakla girişilmiş, belli bir amaca dönük eylemdir.Doğruyu araştırma,ortaya koyma başkalarına iletme aracıdır. Konuşma ve yazı dilinde sözcükler görevini yaptıktan sonra işe yaramaz hale gelir. Önemli olan meydana getireceği sonuçlardır.Sonuç yani amaç,onu okuyan,ya da dinleyendeki değişimdir.Düşüncemizi dile getiren sözcükleri nasıl biçimlendirdiğimizi unuturuz.Onlar aracılığı ile düşüncemizi ilettiğimiz kişi de onların nasıl biçimlendirildiğine dikkat etmez. Unutur. Dil,bizi doğrudan doğruya öteki insanlarla yada eşya ve düşüncelerle karşı karşıya getirir.Konuşma ve yazı dilinde sözcükler saydamdır.Uçarıdır.Aradan kaybolur gider.
Oysa şiir ve edebiyatta bunların tam tersi oluşmaktadır.
Şiir ve edebiyatta dil bir araç değil,biraz amaçtır.Şiir ve edebiyatta dil, sözcükler,cümleler ve biçimler nesnel (objektif) hale gelirler,şeyleşirler.
İnsanla öteki insanların, eşyanın ve düşüncelerin arasına girip saydamlaşmaz şiir. Uçarı hale gelmez konuşma ve düzyazı da olduğu gibi.Tam tersine, karşımıza çıkar. Resim gibi,heykel,müzik,yapı gibi (eşya) değeri kazanır.
Şair cümle kurmaz,bir nesne meydana getirir.Sözcüklerle,güzel,unutulmaz biçimler yaratır.Sözcüklerin bir araya özel biçimler altında getirilişinde derin eğilimler dürtüsü vardır.
Şair,dilde olduğu gibi sözcüklerden yararlanmaz.Onlara yararlı olur.Renk,ses,hacim gibi onları şeyleştirir,kırar,bozar ve yeniden birleştirerek bir şiir dünyası kurar.
Sözlerin ve sözcüklerin nesnelleştirilerek özel işaretler,deyişler,tılsımlı biçimler haline getirilmesi,bunların sihir ve büyü alanında kullanılması, unutulmayan, ezberlenen özel biçimlerle tekrar edilmesi,şiirin doğuşunu hazırlayan en eski etkenlerdir.Bu yönden denilebilir ki,yazı şöyle dursun,tam konuşma dilinin bile gerçekleşmediği,insanın ve insanlığını en eski tarihinde şiir ve şiir dili vardır.Demek ki,edebiyat,dilden önce idi.
Bununla beraber gerçek şiir ve edebiyat yazının bulunup kullanılmasından sonra gelişmiştir.
Sanat dışı konularda (politika,hukuk,mektup vb.alanlarda) bile ilk yazılı metinler, edebiyata yakın,destanî,güzellik iddiası ile yüklü oldukça nesnel eserler olmuşlardır.
Edebiyatta Akım Denince Ne Anlaşılır?
Akım,insan düşüncesinin ve yaşamının,tarih içinde değişik dünya görüşlerinin birbirini izleyerek devam etmesidir.
Tarih boyunca insanlar her çağda bilim ve felsefe verilerinden,sosyal, ekonomik, siyasal gerçeklerden esinlenerek,ileriye doğru atılımlar yaparak,eskiyen düşünce ve biçimlerin yerine yenilerini ve başkalarını koyarlar.
“İyiye, Güzele ve Doğruya” sloganı ile ifade edilen bu atılımlar yeni ahlâk,estetik ve bilim değerleri getirirler.
Sanat ve edebiyat akımları her çağın kendine özgü gerçekleri ve değerleri açısından ortaya atılan güzellik anlayışları,estetik görüşleri ve ölçüleridir.
Edebiyat ve sanat akımları,milli ve milletlerarası bilimsel,felsefi, sosyal, ekonomik,siyasal,ahlâki,dinsel yaşamın ürünleri olurlar ve tarihsel değerlerin uzantısı içinde eskiye ve kurulu düzene varolan edebiyat ve sanat anlayışına karşı ihtilâlci karakter taşırlar.
Ama bu devrimci karakter çoğu kez yöntemlerde ve yöntemlerin uygulanışında göze çarpar. Oysa edebiyat ve sanat akımları tarih içinde klâsik görüşlere zaman zaman dönerek tazelemeler, tekrarlar, yeniden değerlendirilişler yapmaktadırlar.
Her toplumun edebiyatında, kendisine özgü milli akımlar, aşamalar vardır. Fakat bunlardan bir kısmı ulusal sınırları aşarak uluslararası değer ve kapsam kazanırlar. Sonra bunlar ulusal sanatları etkiler.
Edebiyat ve sanat akımlarına ekol,okul, meslek ve çığır da denilmektedir.
Dünya Çapında Etkiler Yapmış Olan Sanat ve Edebiyat
Akımlarının En Ünlüleri Hangileridir?
Uluslararası değer taşıyan etkili edebiyat akımlarını şöyle sıralayabiliriz:
1- İlkel edebiyat
2- Doğu edebiyatı
3- Anadolu edebiyatı
4- Arap edebiyatı
5- Batı edebiyatı
6- Mistik edebiyat
7- Hıristiyan edebiyatı
8- İslâm edebiyatı
9- Hümanist edebiyat
10- Rönesans
11- Klasisizm
12- Romantizm
13- Realizm
14- Natüralizm
15- Parnassizm
16- Sembolizm
17- Kübizm
18- Fütürizm
19- Dadaizm
20- Sürrealizm
21- Egzistansiyalizm
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder