Doğalgaz sobaları öncelikle en çok kullanılan odaya takılıp daha sonra koşullar uygun olduğunda diğer odalara da takılabilmesi açısından dar gelirli ailelere uygun bir çözüm olarak önerilebilir.
Sobalıların tipi odaların konumuna, büyüklüğüne ve baca durumuna göre belirlenmelidir. Kombilerde olduğu gibi sobalar bacalı ve hermetik olmak üzere iki türlüdür. Bacalı sobalar mutlaka bacaya bağlanmalıdır ve baca bağlantıları kısa tutulmalıdır. Bu sobalar 8 m³ den küçük hacimlere yerleştirilmemelidir. Bacalı sobalar 6.000-12.000 kcal/h kapasite aralığındaki tiplerde üretilebilmektedir. Hermetik sobalar ise bacaya ihtiyaç göstermezler. Dış duvara monte edilen hermetik sobalar özel bacası sayesinde yanma havasını dışardan alıp, baca gazlarını da dışarıya verirler. Mahal kısıtlaması gerektirmeden atmosfere bakan her hangi bir duvara monte edilebilir.
Dış görünüşleri dekoratif olan sobalar, üzerindeki termostat düğmesi sayesinde ayarladığınız sıcaklığa uygun olarak çalışırlar.
Otomatik ateşlemelidirler. Alev söndüren otomatik emniyet sistemi mevcuttur.
Şömineler
Dekoratif amaçlı olup, daha çok salon ve oturma odası gibi alanların ısıtılmasında kullanılır.
Sıcak su amaçlı kullanım
Bu grupta şofben ve kombileri sayabiliriz.
Doğalgazlı şofbenler veya kombiler sıcak su kullanım yerine ve bacaya yakın bir yere monte edilmelidir. Merkezi sıcak su sistemlerinde kazan yardımıyla boylerdeki su ısıtılarak depolanır, ihtiyaç anında kullanılır ve böylece sıcak su ihtiyacı karşılanır.
Pişirme amaçlı kullanım
Konutlarda pişirme amacıyla kullanılan cihazlar genellikle ocaklar ve fırınlardır. Şu anda kullanılan ocaklarda, yalnızca enjektör (ocak memeleri) değiştirilerek mutfaklarda doğalgaz kullanılabilir. Mutfağa gaz ulaşabilmesi için tesisat çekilmeli ve gaz emniyeti açısından havalandırma koşullarının sağlanması gerekmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder